Kuchnia w rozmaitych cząstkach świata różni się od siebie ze względów różnic klimatycznych oraz kulturowych. Na styku kultur najczęściej dochodzi do wiarygodnej wymiany, mimo to wolno mówić o istnieniu kuchni europejskiej, azjatyckiej lub afrykańskiej lub muzułmańskiej lub żydowskiej. W obrębie każdego z tych rejonów wyróżnić wolno kuchnie narodowe, a wewnątrz każdego narodu zachodzą następne podziały, w Polsce aktualnie mało zauważalne, jednakowoż niesłychanie żywe jeszcze kilka wieków temu.

Dzięki tym różnicom jesteśmy w stanie dziś, w czasach istnienia powszechnej wioski, delektować się daniami z całego świata. Szczególnie mieszkańcy ogromnych miast lubują się w próbowaniu nowych dań. Swego czasu panowała moda na kuchnię włoską, następnie na kuchnię śródziemnomorską, po pewnym czasie chińską. Ostatnio w dużych miastach króluje sushi, innymi słowy dania z surowej ryby. Dzięki temu, że świat jest tak znaczący i tak nadzwyczaj zróżnicowany każdy może odnaleźć w nim coś dla siebie. Bez względu na preferencje należałoby również hołdować kuchnię narodową.
Kuchnia azjatycka kojarzy nam się z półmiskiem ryżu, ostrymi sosami oraz daniami z ryb, a złośliwi wciąż wypominają Azjatom zjadanie psów oraz kotów, tak kochanych przez europejczyków. W realności jest ona jednakże niezwykle zróżnicowana. W Azji znajdują się państwa o kulturze islamskiej, gdzie nie spożywa się, na przykład, wieprzowiny. Jednakże, kiedy myślimy o kuchni azjatyckiej z reguły mamy na myśli takie kraje jak Japonia, Chiny, Wietnam czy Koreę. Między tymi kulturami jest wielka różnica, tak samo jak gigantyczne różnice zachodzą pomiędzy narodami słowiańskimi.

Nie ma się w następstwie tego co zdumiewać, że również w dziedzinie kulinarnej różnice te będą objawiały się z całkowitą siłą. Niemniej jednak ta specyficzna unifikacja zachodzi być może dlatego, że wiele restauracji, które pretendują do restauracji z kuchnią azjatycką, przygotowują równocześnie potrawy specyficzne dla kilku krajów. Najczęściej są one również niesłychanie zeuropeizowane. Wobec tego, by spróbować prawdziwego smaku kuchni azjatyckiej, najprzyzwoiciej wybrać się do restauracji, która serwuje dania narodowe, na przykład wietnamskie, chińskie czy też koreańskie. Najlepiej oczywiście samemu wybrać się do tych krajów, ale na taki luksus stać niewielu.