Promocja targów to niezmiernie ważne działania, ponieważ bez tego nikt się nie dowie o danej imprezie. Promocje trzeba przeprowadzić niezwykle mądrze żeby zachęcić do dotarcia na daną imprezę. Promocja ma okazję odbywać się w różnorodny sposób. Najbardziej legendarnym jest użycie do tego Internetu. Tu jest taka dowolność że wolno wypromować się jedynie przez jeden portal internetowy lub ewentualnie wiele portali. W ten sposób wiadomo jacy ludzie przybędą. Dane jest że targi to impreza na którą organizatorzy maja nadzieje że przyjdzie wiele osób. Jeżeli jest ona płatna wtedy zarobią sobie na niej co zwróci im koszty organizacji.

Promocja absorbują się często agencje reklamowe. Maja swoje doświadczenie, wiedzę i kontakty bez jakich taka impreza czasem nie dochodzi do skutku. Targi ogólnie jako impreza są już nadzwyczaj legendarne oraz niezmiernie lubiane, właśnie dlatego należałoby zainwestować w producent namiotów
. Ilość osób jakie tam przychodzą zależy tylko od tematyki targów i jakości organizacji. Im są bardziej przyjemne i z niespodziankami tym więcej ludzi przybędzie. Poza tym są nieraz dodatkiem do dni miasta czy innych imprez. Media są głównym punktem zaczepnym, jeżeli chodzi o informację na temat wystaw. Nikt inny tak szeroko oraz w tak prędkim tempie nie poinformuje uczestników o tego rodzaju imprezie. W pewnych sytuacjach musi się to szybko odbyć bowiem wielokrotnie parę dni później już jest wystawa. Największa popularność maja telewizja oraz Internet. Oba środki masowego przekazu rozprowadzają wiadomości wybitnie błyskawicznie oraz do szerokiego grona ludzi. To właśnie dzięki temu wiadomo że wystawa będzie miała gości z wielu rejonów.

Jeżeli jest on niesłychanie fenomenalna to nawet przybywają na nią gości z zagranicy. Media niekiedy nawet opowiadają takie imprezy co powoduje że jeszcze większe grono osób chce tam być. Wszelkiego typu wywiady czy zdjęcia pokazują jak istotne są takie spotkania w mieście. Deklaruje się w ten sposób że ludzie pragną wystawy oglądać. To sygnał dla miasta by przeznaczał na organizacje ich coraz większe pieniądze. Nieraz zdarzają się sponsorzy to wtenczas należy gigantyczna część do nich. Jeżeli niemniej jednak zawodzą różne metody wówczas organizatorzy muszą sami wszystko organizować.