O początkach kuchni wolno powiadać odpowiednio od momentu, kiedy tak właściwie ludzie ułaskawili ogień. Sednem kuchni jest bo przetwarzanie żywności, to oznacza, że żeby nazwać coś posiłkiem kulinarnym musi ono zostać zmienione a nie spożyte w formie, w której występuje w naturze. Na przykład talerz pełen surowych jabłek nie jest daniem. Kuchnia rozwijała się wobec tego od momentu, gdy ludzie nauczyli się posługiwać narzędziami i ogniem. Był to przełomowy moment, ponieważ mięso po upieczeniu albo ugotowaniu jest poprawniej strawne, a mięso dłużej zachowuje świeżość. To naturalnie kłopot z psuciem się żywności był jednym z najważniejszych, które musiała pokonać ludzkość na drodze ku cywilizacji. Do przechowywania żywności niezwykle wcześnie zaczęto używać dymu.

Mięso wędzone nie psuje się nawet przez dużo miesięcy. Umiejętność wyrobu naczyń ceramicznych pozwoliła na gotowanie mięsa. Nie wiemy jakim sposobem zaczęły się początki autentycznej kuchni, kiedy tak właściwie to rozpoczęto łączyć ze sobą przeróżne składniki i dodawać przyprawy. Wiadomo jednak, że wszystkie rozwinięte cywilizacje rozwinęły prywatne zręczności kulinarne.


Ludzie są wszystkożerni. Oznacza to, że możemy żywić się zarówno mięsem jak i artykułami roślinnymi. Wydaje się jednakże, że przodkowie gatunku homo sapiens opierali swoją dietę na roślinach. Te były niemało łatwiej dostępne. Rośliny są użytkowane w kuchni po dziś dzień, a zdaniem dietetyków, powinny stanowić podstawę diety. Mięso powinno być jedynie dodatkiem do dań składających się ze zbóż, warzyw i owoców. Tak właśnie przedstawia się podstawowy podział towarów roślinnych. Zboża i ziemniaki we wszystkich rejonach świata stanowią podstawę kuchni. Są źródłem ogromnej ilości energii.
Obejmują również witaminy oraz mikroelementy. Tych ostatnich najwięcej jest jednak w warzywach oraz owocach. Owoce, ze względu na słodki smak, są przez ludzi, przede wszystkim dzieci, nadzwyczaj ochoczo spożywane. Prawdopodobnie ewolucja ukształtowała nas tak, że słodki smak kojarzy nam się z zawartością witamin. Wobec tego lubimy tak nadzwyczaj słodycze. Ciasta, torty oraz inne słodkości są jedną z dziedzin sztuki kulinarnej, nie najzdrowszą, niemniej jednak za to atrakcyjną.